Snoubení vín VINAŘSTVÍ CHATEAU LEDNICE s tradičními velikonočními pokrmy

Velikonoce

následují 6 týdnů po Masopustu. Masopust provázejí neodmyslitelně zabíjačky. Je zajímavé, že doba pro naložení masa na uzení je stejná, a proto se udívalo právě o Velikonocích, nebo těsně před nimi. Uzené maso patří k Velikonocům stejně jako bylinky a vejce. Stejně tak je zajímavé, že v tradiční české kuchyni jsou různé pokrmy pro jednotlivé dny Velikonoc. Z toho důvodu následuje doporučení po jednotlivých dnech.
 
   
 
Zelený čtvrtek – k tomuto dni neodmyslitelně patří různě upravená zelená strava – špenát, zelí, kopřivy a bylinky, které podle tradic zajišťují zdraví po celý rok. Můžeme doporučit bílá suchá vína typu Sylvánské zelené, Veltlínské zelené nebo svěží Sauvignon. V tento den se také pojídají tradiční jidáše potírané medem, škvarkové placky a někde také vajíčka. Zajímavá by mohla být kombinace jidášů s Ryzlinkem vlašským s příjemným zbytkovým cukrem.

Velký pátek – podle tradic znamená den odříkání, smutku a půstu. V dřívějších dobách se lidé museli spokojit maximálně s jedním prostým jídlem denně, nejčastěji s polévkou nebo brambory. V dnešní době je vše naštěstí jinak a pokud máme rádi víno, samozřejmě si jej neodepřeme ani v tento den. K tradiční polévce můžeme doporučit odrůdu Muller Thurgau.

Bílá sobota – o tomto dni si vynahradíme předchozí, alespoň částečný, půst. Nejtypičtějšími jídly jsou různé nádivky, hlavičky, sekaniny, samozřejmě s bylinkami a podílem uzeného masa. Zde můžeme doporučit tradiční moravské odrůdy červených vín. Sladké mazance skvěle doprovodí bílá přívlastková vína se zbytkovým cukrem – Rulandské šedé.

Hod Boží velikonoční – bývá ve znamení bohatě prostřeného stolu, kterému vévodí masové polévky a různé úpravy masa podle rodinných a krajových zvyklostí ( pečené kůzle, skopové, králík, drůbež, vepřové i hovězí maso ). Podle toho volíme odrůdy od Rulandského bílého, Rulandského šedého až po červená vína, v případě hutnějších a kořenitějších úprav až po Laurot 2009 pozdní sběr Bio. K odpolednímu posezení neodmyslitelně patří sladký beránek, boží milosti, bábovka, buchty, koláče, ale i dorty. Chybu neuděláme se sladším Mullerem Thurgau nebo s Tramínem. Vyzkoušejte i růžové víno Frankovka rosé s vynikající lesní jahodou ve vůni i v chuti.

Velikonoční pondělí – to jsou různě upravená vejce, sekaná a studené mísy. A samozřejmě koleda. Dopřejme sobě i koledníkům kvalitní a dobře pitelné svěží moravské víno mladších ročníků, nejlépe bílé, suché a nepříliš aromatické. Doporučit můžeme mladou Mullerku nebo výtečný Ryzlink vlašský. K čokoládovým vajíčkům se nejlépe hodí Laurot 2009.

Na závěr bych se zmínil o univerzálním společníkovi ke všem pokrmům – dobrému sektu. Sekt Chardonnay brut si můžeme vychutnat jak samotný, tak k jakémukoliv pokrmu. Vhodný je i na samotný závěr posezení.
 
Letos, jako každý rok, jsme pro vás speciálně připravili Velikonoční víno. Stalo se jím Rulandské šedé – polosladké, které v sobě splňuje všechny požadavky na velikonoční a jarní víno : krásně zlatavá barva vína symbolizuje jaro a Velikonoční svátky.Víno pochází z vyzrálých hroznů Mendelovy univerzity. Ve vůni dominuje zralá máslová hruška na pozadí lesního medu. V chuti plné a harmonické víno s dlouhou dochutí. Příjemný zbytkový cukr toto víno předurčuje k Velikonočnímu hodování i meditování. Doporučujeme k typickým velikonočním moučníkům, ale také k jarním nádivkám či mladému jehněčímu se sušenými švestkami nebo meruňkami.

    

 

zpět

home napište nám





Registrovat
Zapomenuté heslo
Napište nám




VINAŘSTVÍ LEDNICE ANNOVINO, Nejdecká 714, 691 44 Lednice – www.vinarstvilednice.cz, provozovatel Valtického Podzemí
Valtické Podzemí, Vinařská č.ev.47, 691 42 Valtice, www.valtickepodzemi.cz

Kvalitní topení značky GIACOMINI. Odpady - odvoz a likvidace, doprava stavebního materiálu. Levné ubytování v Jizerských horách s kvalitní restaurací.