Slavnostní aperitiv – šumivé víno, sekt, bílé lehké suché
Vánoční hubovec sladký – Sauvignon - polosuché
Vánoční hubovec na slano – Ryzlink vlašský - suchý
Smažený řízek z kapra s bramborovým salátem – bílé, plné – Sylvánské zelené, Ryzlink vlašský - suchý
Pstruh a přírodní úpravy kapra – bílé, kořenitější charakter - Rulandské bílé - suché
Losos – bílé, nazrálé - Rulandské šedé - suché, Svatovavřinecké rosé
Kuřecí maso – bílé, plnější, mírně aromatické - Muller Thurgau
Středomořská kuchyně - Rulandské šedé - suché, rosé z červených vín – Svatovavřinecké
Husa nebo kachna – červené, extraktivnější - Svatovavřinecké
Krocan – Modrý Portugal
Vepřový řízek – červené, mladší, plnější - Frankovka, bílé výraznější Ryzlink vlašský - suchý
Zvěřina, steaky – červené, plné, extraktivní, zralé - Frankovka
Chlebíčky, studené obložené mísy - bílé, harmonické, se svěží kyselinkou - Muller Thurgau
Uzené, klobásky – červené, s vyšším obsahem tříslovin a tvrdší kyselinkou – Svatovavřinecké
Zabíjačkové speciality – Ryzlink vlašský, Svatovavřinecké
Závin a světlé cukroví – Sauvignon - polosuché, Rulandské šedé výběr z hroznů
Ovocné saláty – aromatické víno, polosuché až polosladké – Veltlínské zelené 08, Sylvánské zelené
Oříšky - Ryzlink rýnský - polosuchý
Sorbety, zmrzliny – sekty – bílý, rosé, brut i demi
Perníčky, čokoláda – Frankovka
Digestiv – výraznější vína se zbytkovým cukrem, např. Šumavské Bylinné