Recepty z Dýňobraní


Slaná dýňová buchta

1/2 středně velké dýně, 150 gr domácí klobásky, 100 gr tvrdého sýru, 1 hrnek dětské krupičky, 1/2 hrnku oleje, 1/2 prášku do pečiva, 3 vejce, sůl, koření.

Dužinu z dýně a sýr nastrouháme na hrubém struhadle na nudličky, klobásu nakrájíme na malé kousky a smícháme se všemi surovinami. Směs dáme do vymazaného pekáče a pečeme cca 15 min. na 250°C.
 

Dýňová marmeláda

3 kg dýňové dužiny, 1 a půl kg cukru, dle chuti kyselina citronová. Dýni rozvaříme  s cukrem na požadovanou hustotu, po vychladnutí podáváme. V případě záměru delšího uchování přimícháme 1 sáček Gelafixu a sterilujeme. Pokud je marmeláda určená jen pro dospělé nemusí se dávat Gelafix, stačí 1 lžíce ovocné pálenky (dop. meruňkovou) nalijeme do naplněné sklenice zapálíme pálenku a utáhneme víčko. Takto "sterilované"  marmelády vydrží více jak rok.

Burčáková buchta (autor Zdena Sedláčková - catering Valtické Podzemí)

 Suroviny a postup:

2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek mletého cukru, 1 vejce, 1/2  hrnku oleje (nejlépe hroznového),  1 hrnek plně rozkvašeného burčáku před vrcholem, 1/2 sáčku prášku do pečiva, 1 sáček vanilkového cukru, v tomto pořadí dáme všechno do mísy a zamícháme. Do vymaštěného a vysypaného plechu těsto vylijeme a poklademe 3 hrnky nahrubo nastrouhané dýně, posypeme drobenkou z másla, mletého cukru a hladké mouky. Pečeme cca 15 min při 250°C. 

Dýňovo višňový dip k paštice. (autor Milan Sedláček, Valtické Podzemí)

 Suroviny a postup:

1 litr kvasícího višňáku (mošt z vylisovaných višní, dle cukernatosti doslazený na 21°NM a zakvašený kulturou kvasinek), cca 1 kg dýňové dřeně. Uvedeme do varu a vaříme asi 0,5 hod. Dle chuti případně přisladíme 1 - 2 lžícemi cukru. Necháme několik min. odstát a tyčovým mixérem lehce rozmixujeme, aby zůstala hmota hrubě sekaná (ve višňovém moštu nikdy dýni nerozvaříme, protože  spolu s kyselinami ztvrdne). Necháme do druhého dne vychladnout, neměl by téct a neměl by být moc rosolovatý. Podáváme ke zvěřinovým nebo pikantním paštikám. Obměnou může být jiný ovocný, kvasící, chuťově výrazný mošt.
 

Dýňová polévka (Milan Sedláček, Valtické Podzemí)

 1 vyčištěná a oloupaná dýně nakrájená na kostky se vhodí do zpěněné cibulky na hroznovém nebo olivovém oleji. přihodíme zrnka celého pepře a nového koření. Po dušení cca 0,5 hod až dýně změkne zalejeme vodou nebo zeleninovým vývarem a rozmixujeme tyčovým mixérem, osolíme. Podáváme zakápnuté dýňovým olejem.

Vepřová pečeně na burčáku

Krkovička, plecko nebo nevykostěná žebírka naložíme přes noc do soli a koření (dle osobního vkusu), dáme do pekáče podlijeme burčákem a pečeme při cca 220°C pod pokličkou do úplného změknutí. Podle potřeby podléváme burčákem. Hotová pečeně by měla mít tmavou sladkou kůrčičku.

 

 

zpět

home napište nám





Registrovat
Zapomenuté heslo
Napište nám



*SVATOMARTINSKÉ SLAVNOSTI A HUSÍ HODY VE VALTICKÉM PODZEMÍ 11. A 18. LISTOPADU 2017
Na Svatého Martina - husa a džbánek vína! Letos si toto rčení můžeme v krásném prostředí Valtického ...

1 300,00 Kč


VINAŘSTVÍ LEDNICE ANNOVINO, Nejdecká 714, 691 44 Lednice – www.vinarstvilednice.cz, provozovatel Valtického Podzemí
Valtické Podzemí, Vinařská č.ev.47, 691 42 Valtice, www.valtickepodzemi.cz