Recepty z Dýňobraní


Slaná dýňová buchta

1/2 středně velké dýně, 150 gr domácí klobásky, 100 gr tvrdého sýru, 1 hrnek dětské krupičky, 1/2 hrnku oleje, 1/2 prášku do pečiva, 3 vejce, sůl, koření.

Dužinu z dýně a sýr nastrouháme na hrubém struhadle na nudličky, klobásu nakrájíme na malé kousky a smícháme se všemi surovinami. Směs dáme do vymazaného pekáče a pečeme cca 15 min. na 250°C.
 

Dýňová marmeláda

3 kg dýňové dužiny, 1 a půl kg cukru, dle chuti kyselina citronová. Dýni rozvaříme  s cukrem na požadovanou hustotu, po vychladnutí podáváme. V případě záměru delšího uchování přimícháme 1 sáček Gelafixu a sterilujeme. Pokud je marmeláda určená jen pro dospělé nemusí se dávat Gelafix, stačí 1 lžíce ovocné pálenky (dop. meruňkovou) nalijeme do naplněné sklenice zapálíme pálenku a utáhneme víčko. Takto "sterilované"  marmelády vydrží více jak rok.

Burčáková buchta (autor Zdena Sedláčková - catering Valtické Podzemí)

 Suroviny a postup:

2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek mletého cukru, 1 vejce, 1/2  hrnku oleje (nejlépe hroznového),  1 hrnek plně rozkvašeného burčáku před vrcholem, 1/2 sáčku prášku do pečiva, 1 sáček vanilkového cukru, v tomto pořadí dáme všechno do mísy a zamícháme. Do vymaštěného a vysypaného plechu těsto vylijeme a poklademe 3 hrnky nahrubo nastrouhané dýně, posypeme drobenkou z másla, mletého cukru a hladké mouky. Pečeme cca 15 min při 250°C. 

Dýňovo višňový dip k paštice. (autor Milan Sedláček, Valtické Podzemí)

 Suroviny a postup:

1 litr kvasícího višňáku (mošt z vylisovaných višní, dle cukernatosti doslazený na 21°NM a zakvašený kulturou kvasinek), cca 1 kg dýňové dřeně. Uvedeme do varu a vaříme asi 0,5 hod. Dle chuti případně přisladíme 1 - 2 lžícemi cukru. Necháme několik min. odstát a tyčovým mixérem lehce rozmixujeme, aby zůstala hmota hrubě sekaná (ve višňovém moštu nikdy dýni nerozvaříme, protože  spolu s kyselinami ztvrdne). Necháme do druhého dne vychladnout, neměl by téct a neměl by být moc rosolovatý. Podáváme ke zvěřinovým nebo pikantním paštikám. Obměnou může být jiný ovocný, kvasící, chuťově výrazný mošt.
 

Dýňová polévka (Milan Sedláček, Valtické Podzemí)

 1 vyčištěná a oloupaná dýně nakrájená na kostky se vhodí do zpěněné cibulky na hroznovém nebo olivovém oleji. přihodíme zrnka celého pepře a nového koření. Po dušení cca 0,5 hod až dýně změkne zalejeme vodou nebo zeleninovým vývarem a rozmixujeme tyčovým mixérem, osolíme. Podáváme zakápnuté dýňovým olejem.

Vepřová pečeně na burčáku

Krkovička, plecko nebo nevykostěná žebírka naložíme přes noc do soli a koření (dle osobního vkusu), dáme do pekáče podlijeme burčákem a pečeme při cca 220°C pod pokličkou do úplného změknutí. Podle potřeby podléváme burčákem. Hotová pečeně by měla mít tmavou sladkou kůrčičku.

 

 

zpět

home napište nám





Registrovat
Zapomenuté heslo
Napište nám




VINAŘSTVÍ LEDNICE ANNOVINO, Nejdecká 714, 691 44 Lednice – www.vinarstvilednice.cz, provozovatel Valtického Podzemí
Valtické Podzemí, Vinařská č.ev.47, 691 42 Valtice, www.valtickepodzemi.cz

Kvalitní topení značky GIACOMINI. Odpady - odvoz a likvidace, doprava stavebního materiálu. Levné ubytování v Jizerských horách s kvalitní restaurací.