Kvasné nápoje z Lednice - 4 měsíce pro Vaše zdraví

Tisková zpráva:

Tisková konference Kvasné nápoje - Svatováclavská vinice Villa Richter :

Čtyři měsíce zdravých kvasných nápojů z Lednice!

Unikátní program zdravých kvasných nápojů přináší VINAŘSTVÍ CHATEAU LEDNICE. Od 1. srpna do 30. listopadu je možné vyrábět a prodávat částečně zkvašené ovocné mošty a burčáky. Ledničtí vinaři toto období prodloužili díky Višňáku, jedinečnému kvasnému nápoji z Lednice, který je pravou sezónní krajovou specialitou navazující na tamní tradici. Višňák a jiné kvasné nápoje jsou kvalitní i mimo vinařství prostřednictvím unikátního patentovaného chladicího zařízení, které navíc umožňuje každému zákazníkovi určit si čas a stupeň prokvašení, tzv. vrchol, podle svého. Na prodej Višňáku plynule naváže po 15. srpnu další lednická specialita –Bobulák, což je částečně zkvašený hroznový mošt připravený z vyzrálých hroznů vinohradů Evropské unie. Na burčák, který je chuťově k nerozeznání, si musí zákazníci počkat až do poloviny září.
Burčák z moravských hroznů nabízí Ledničtí až po vyzrání hroznů, to je až po polovině září. Odborníci i laici se shodují, že tyto nápoje chutnají podle toho, z jakých hroznů a jakou technologií byly vyrobeny, ne podle původu hroznů. Pro někoho paradoxně mohou mít první moravské burčáky nižší kvalitu a horší chuťové vlastnosti než částečně zkvašené hroznové mošty vyrobené z vyzrálých hroznů vinohradů jižnějších sousedů z Evropské unie.

StylNejnovější výzkumy potvrdily výrazné zdravotní benefity kvasných nápojů, které zpečeťují ono známé a pravdivé – kvasných nápojů bychom měli v průběhu nadcházejícího podzimu vypít minimálně tolik, kolik máme krve!


Pozoruhodný fenomén – výzkumy ukázaly, že lidské tělo dokáže mnohem lépe využívat a vstřebávat vitamíny a další cenné látky z kvasných nápojů než z nealkoholických šťáv.(To znají například sloni a některé druhy ptáků, kteří s oblibou konzumují nakvašené ovoce, které jim dělá dobře hned dvakrát…)

Toto téma podrobně probrali na tiskové konferenci ve Svatováclavské vinici Villa Richter Ing. Irena Kolouchová, Ph.D., lektorka VŠCHT, a gastroenterolog MUDr. Daniel Hovorka.

Zdravé kvasné nápoje pokřtili baletní mistr a herec Vlastimil Harapes, MUDr. Ivana Němečková – lékařka ORL a estetické medicíny – a herečka Veronika Arichteva. Křtem a tiskovou konferencí provázel Lukáš Langmajer.


Višňák z Lednice („burčák z višní“) – zdravý kvasný nápoj, který stojí za vyzkoušení (letní „aktimel z ovoce“)

Bobulák z Lednice – kvalitní chlazený částečně zkvašený hroznový mošt připravený z vyzrálých hroznů vybraných hroznů Evropské unie

Burčák z Lednice (z moravských hroznů) – letos bude v prodeji z vybraných odrůd po 15. září.

 Mediální výstupy :

Styl

Style magazín III.: http://www.stylemagazin.cz/index.php/gastronomie-a-restaurace/napoje-a-koktejly/4323-kvasne-napoje-pro-zdravi-viak-bobulak-a-burak

6.       Střípky ze společnosti: http://www.ibestof.cz/stripky-ze-spolecnosti/krest-kvasnych-napoju-z-lednice-uvedli-rovnou-dva-langmajerove-.html

7.       Český směr I.: http://csnoviny.cz/kvasne-napoje-v-kuchyni/

8.       Český směr II.. http://csnoviny.cz/chateau-lednice-a-svatovaclavska-vinice-villa-richter/

9.       České novinky: http://www.ceskenovinky.eu/2014/08/10/ctyri-mesice-zdravych-kvasnych-napoju-z-lednice/

10.   ŽENY s.r.o.  I.: http://www.zenysro.cz/#!detail/blogy/6631/Za-mladistvou-pleti-a-zdravymi-cevami-pres-kvasne-napoje-z-Chateau-Lednice

11.   Menstyle: http://www.menstyle.cz/idealni-recepty-pro-muze-prinasi-vinarstvi-chateau-lednice.html

12.   ŽENY s.r.o. II: http://www.zenysro.cz/cs#!detail/uvar/6634/Jak-uplatnit-sezonni-kvasne-napoje-v-kuchyni  

13.   SUPER.CZ: http://www.super.cz/284462-hvezda-bobuli-a-sanitky-se-pochlubila-krasnou-rodinkou-tohle-je-synek-mladeho-langose.html

14.   Ekonom: oscanovaná příloha

15.   Byzmag I.: příloha PDF

16.   ProFashion I.: příloha PDF

17.   ProFashion II.:  příloha PDF

18.   Sedmička: http://www.tyden.cz/rubriky/lukas-langmajer-ukazal-rodinku-idylka-jako-ve-filmu_314906.html#.U-iCsuN_v6Y

19.   Celebrity net: http://www.celebritynet.cz/clanek/95406/hvezda-bobuli-a-sanitky-se-pochlubila-krasnou-rodinkou-tohle-je-synek-mladeho-langose

20.   Týden: http://www.tyden.cz/rubriky/milovnice-vina-veronika-arichteva-si-debuzirovala-ve-vinohradu-s-vencem-na-hlave_314927.html#.U-iEf-N_v6Y

21.   Časopis Story: http://www.story.cz/prispevky/neni-langmajer-jako-langmajer-2094/#.U-payON_v6Y

22.   ISIFA: http://www.isifa.com/reportage_ed.php?repid=1082959

23.   Pražský patriot: http://www.prazskypatriot.cz/visnak-uz-je-v-praze-a-kdy-se-letos-v-metropoli-objevi-prvni-burcak/

24.   Rozhledna: http://webmagazin.cz/index.php?stype=all&id=14324

25.   Best of: http://www.ibestof.cz/stripky-ze-spolecnosti/mudr.-ivana-nemeckova-zna-mnoho-zpusobu-jak-dosahnout-krasne-pleti-a-jeden-vam-prozradime.html

26.   Za kulturou: http://www.zakulturou.cz/gastronomie/ctyri-mesice-zdravych-kvasnych-napoju-z-lednice!.html

27.   Foto turistika: http://www.fototuristika.cz/article/detail/413?title=Zdrav%C3%BD+program%2C+kter%C3%BD+v%C3%A1s+roztan%C4%8D%C3%AD%2C+tvrd%C3%AD+Vlastimil+Harapes

28.   http://www.spacities.com/cz/clanek/kvasne-napoje-jsou-zdrojem-vitaminu

Kvasné nápoje můžete skvěle uplatnit v kuchyni
 

Vinařství Chateau Lednice a Villa Richter, kde byly produkty poprvé představeny veřejnosti, poukázaly na zajímavé využití českého a moravského fenoménu, jimiž jsou kvasné nápoje – jmenovitě Višňák, Bobulák a Burčák, také v kuchyni.

Burčák je vyhlášenou sezónní specialitou zejména Moravy a umožňuje opravdu originální začlenění do našeho života a sezónních jídel. Sladký burčák na počátku kvasného procesu je možné pít i jako vynikající snídaňový zdraví prospěšný nápoj. Burčák můžeme při vaření používat všude tam, kde přikyselujeme a přislazujeme pokrmy, tedy například do svíčkových nebo rajských omáček, různých dipů. Můžeme vyzkoušet i originální burčákové omáčky na přelití buchtiček (buchtičky s burčákovým šodó) či různě upravovaných mas. Velmi zajímavá je i burčáková polévka s čerstvým ovocem (jablka, hrušky, švestky). Tím, že burčák obsahuje množství aktivních bublinek oxidu uhličitého, jej lze s úspěchem využít místo kypřicího prášku do nejrůznějších těst pro přípravu moučníků a bábovek.

 Vyzkoušet můžeme opravdu všechno. Buďto kombinace sladkého se sladkým (tedy s moučníky, dortíky a podobně), nebo můžeme využít toho, že burčák obsahuje živou přírodní a šťavnatou kyselinku, a zapíjet jím i nesladké a masité pokrmy. Burčák zde vhodným způsobem podpoří chuť k jídlu a probíhající trávení. Takovéto snoubení bylo třeba zcela běžné za první republiky i za Rakouska-Uherska například v Prešpurku (Bratislavě) ve vyhlášených výletních restauracích, kde jej kombinovali se sezónními pokrmy připravenými z hub a letní zeleniny (rajčat, paprik a podobně). A necháme-li kvasné nápoje dojít do stadia tzv. řezáku, skvěle proříznou i různé masové pečínky včetně kachen a posvícenských husí.

A co chutnalo nejvíce na Svatováclavské vinici? Místní specialita vepřová žebírka s višňákovým přelivem. Vyzkoušejte i Vy něco originálního z vynikajících sezónních nápojů nebo některý z vyzkoušených receptů, které přikládáme!

 

home napište nám





Registrovat
Zapomenuté heslo
Napište nám



FRANKOVKA ROSÉ 2018
18264

138,99 Kč

CHARDONNAY 2018
18072

199,00 Kč

RYZLINK VLAŠSKÝ 2018
18232

139,00 Kč

SAUVIGNON 2017
17164

189,00 Kč

TRAMÍN ČERVENÝ 2017
17354

249,01 Kč




Naše značky




Doporučujeme
Kitl
Valtické podzemí na Facebooku
vína z moravy
Král vín

cyklisté vítáni

Valtice hlavní město vína



www.abc-hotel.cz

ABC - UBYTOVÁNÍ
CESTOVÁNÍ - DOVOLENÁ


CHATY A CHALUPY
www.chatatour.cz


VINAŘSTVÍ LEDNICE ANNOVINO, Nejdecká 714, 691 44 Lednice – www.vinarstvilednice.cz, provozovatel Valtického Podzemí
Valtické Podzemí, Vinařská č.ev.47, 691 42 Valtice, www.valtickepodzemi.cz